Toimintasuunnitelma vuodelle 2024
Yhdistyksen tavoitteena on vahvistaa alan työnantajien työmarkkinapoliittista edunvalvontaa jäsenyritystensä lukumäärää kasvattamalla. Näillä toimenpiteillä ja yhteistyöllä muiden alan työnantajajärjestöjen kanssa yhdistys turvaa solmimiensa työehtosopimusten yleissitovuuden myös tulevina vuosina.
Jäsenkunta ja työehtosopimuskenttä
Yhdistys toimii erilaatuista sähköistysalan työtä tekevien työntekijöiden ja toimihenkilöiden työsuhteen ehtoja koskevan työehtosopimuskentän eheyttämiseksi.
Yhdistyksen edunvalvontatoiminnan perustan muodostaa jäsenyritysten liiketoiminnan ja niissä tehtävien sähköistysalan töiden ja asennustarvikkeiden tuntemus sekä yhdistyksen ja sen jäsenyritysten välinen vuorovaikutus. Toiminnassaan yhdistys ottaa tasavertaisesti huomioon toimialan eri sektoreilla toimivien sekä maan eri osista olevien erikokoisten yritysten intressit ja toimintaedellytykset.
Yhdistys edistää sopimus-, tiedotus- ja muun toimintansa avulla yritysten lakisääteisten velvollisuuksien ja työsopimussuhteissa lakiin ja alan yleissitoviin työehtosopimuksiin perustuvien yhdenmukaisten työsuhteen ehtojen toteutumista kaikissa Suomessa tehtävissä sähköistysalan töissä riippumatta työnantajien ja työntekijöiden kansallisuudesta.
Työehtosopimustoiminnan tavoitteet
Yhdistyksen tavoitteena on turvata työrauha yhdistyksen jäsenyrityksissä. Yhdistys edistää työehtosopimus- ja muussa toiminnassaan avoimia, rakentavia, luottamuksellisia ja pitkäjänteisiä neuvottelusuhteita niin työnantaja- kuin työntekijäpuolta edustaviin järjestöihin ja yhteistyötahoihin.
Yhdistyksen harjoittaman työehtosopimustoiminnan päämääränä on edistää jäsenyritystensä ja alan tuottavuutta. Työehtosopimusta koskevissa neuvotteluissa edistetään paikallista sopimista sekä muita ratkaisuja, jotka antavat jäsenyrityksille mahdollisuudet hyväksikäyttää osaamistaan, muita resurssejaan ja yritysten toimintaa tehostavia digitaalisia ja teknisiä ratkaisuja tavalla, joka vahvistaa jäsenyritysten kilpailukykyä ja kannattavuutta. Sähköistyksen merkitys yhteiskunnassa kasvaa.
Työehtosopimusten kehittämisessä kiinnitetään huomioita erityisesti työaikamääräysten osalta siihen, että yhdistyksen jäsenyritykset voivat kilpailukykyisin ehdoin tarjota asiakkailleen sähköisen infran ja muiden järjestelmien ylläpito- ja tukipalveluita ympärivuorokautisesti läpi vuoden.
Sopimustoiminnassa yhdistyksen tavoitteena on selkeyttää ja yksinkertaistaa työehtosopimuksia sekä lainsäädännön ja työehtosopimusten vaatimia menettelyitä sekä tarjota jäsenyrityksille hyviä käytäntöjä sisältäviä toimintamalleja.
Tasavallan hallituksen työelämäuudistusten ja rakennusalan matalasuhdanteen huomioiminen yhdistyksen toiminnassa ja työehtosopimustoiminnassa
Kesäkuussa 2023 toimintansa aloittaneen Suomen hallituksen hallitusohjelma sisältää useita työelämää koskevia lainsäädäntöhankkeita, jotka toteutuessaan voivat välillisesti vaikuttaa yritysten järjestäytymiseen, työehtosopimusjärjestelmään sekä työehtosopimusten sisältöön.
Yhdistys seuraa hallituksen työelämähankkeiden etenemistä ja arvioi muutosten merkitystä vuoden 2025 alussa käytävien työehtosopimusneuvottelujen kannalta.
Vuoden 2025 neuvotteluissa tavoitteena palkkaratkaisun osalta on alan kustannuskilpailukyvyn säilyttäminen suhteessa muihin toimialoihin.
Alakohtaisissa kysymyksissä kiinnitetään huomioita Sähköistys- ja sähköasennusalan työehtosopimuksen matkakustannusten korvauksia koskevien määräysten aiheuttamien vero-oikeudellisten ongelmien poistamiseen muun muassa päivärahojen ja kerrannaisateriakorvauksen osalta. Yhdistys seuraa asennusmateriaaleissa ja -asennustekniikoissa tapahtuvia muutoksia, jotka edellyttävät aiemmasta poikkeavien hinnoittelurakenteiden ja asennushintojen käyttöönottamista.
Yhdistyksen pitkän aikavälin tavoitteena on kehittää työehtosopimuksen työaikaa ja matkustamista koskevia määräyksiä siten, että määräykset mahdollistavat jäsenyritysten kilpailukykyisen liiketoiminnan ja tukevat niiden mahdollisuutta menestyä ja työllistää alan työntekijöitä huolto- ja kunnossapitotoiminnassa, telakoilla ja teollisuudessa.
Kohonnut korkotaso leikkaa rakentamisen volyymia vuonna 2024 ennätyksellisen alhaiseksi. Myös korjausrakentaminen ja teollisuuden investoinnit supistuvat samasta syystä. Vuosi 2024 muodostuu jäsenyritysten toiminnan kannalta erityisen haasteelliseksi.
Yhdistys estää työvoiman vähentämiseen liittyvien erimielisyyksien syntymistä tiedottamalla, kouluttamalla ja neuvonnalla. On kuitenkin ennakoitavissa, että lomautuksiin ja irtisanomisiin liittyvien erimielisyysmuistioiden ja oikeudenkäyntien määrä kasvaa.
Yhdistyksen organisaation muutos sekä yritys- ja järjestökentän muutokset
Yhdistyksen hallitus valitsee vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla uuden toimitusjohtajan yhdistyksen nykyisen toimitusjohtajan jäädessä eläkkeelle.
Yhdistys seuraa alan yritysrakenteessa ja yritysten järjestäytymisessä tapahtuvia muutoksia sekä muutosten vaikutuksia yhdistyksen toimintaan, yhdistyksen palveluiden tuottamiseen, yhdistyksen solmimiin työehtosopimuksiin, yhdistyksen jäsenyritysten määrään, yhdistyksen tulevien vuosien toimintastrategiaan ja kumppanuuksiin.
Osaaminen, koulutus ja tiedottaminen
Yhdistys seuraa ammatillisen koulutuksen toteutumista käytännössä. Yhdistys toimii ammatillisen koulutuksen laadun sekä työelämävastaavuuden edistämiseksi muun muassa kontaktein Opetushallitukseen, muihin opetusviranomaisiin, oppilaitoksiin ja alan opiskelijoihin. Yhdistys korostaa oppisopimuskoulutuksen kehittämistä ammatillisen koulutuksen väylänä. Tavoitteena on eriyttää oppisopimus määräaikaisesta työsopimuksesta omaksi erilliseksi sopimusmuodokseen.
Yhdistys osallistuu Ammattienedistämislaitossäätiö AEL:n yhteydessä toimivan ALVAR-neuvottelukunnan jäsenenä alan ammatillisten näyttötutkintojen kehittämiseen. Tarkoituksena on varmistaa, että näyttötutkinnot vastaavat käytännön työelämän tarpeita ja että tutkinnot toteutetaan tavalla, joka objektiivisesti ja kattavasti mittaa näyttötutkinnon suorittavan henkilön ammatillista osaamista ja osaamisen tasoa.
Yhdistys harjoittaa vuoden 2024 aikana yhdistystä ja sen jäsenkuntaa työehtosopimuslain nojalla sitovia työehtosopimuksia sekä työlainsäädäntöä koskevaa tiedotus-, neuvonta- ja koulutustoimintaa.
Vuoden 2024 aikana järjestetään koulutusta työvoiman vähentämisestä taloudellisista ja tuotannollisista syistä, urakkahinnoittelun soveltamisesta sekä Sähköistys- ja sähköasennusalan työehtosopimuksen palkanlaskentakysymyksistä.
Yhteistyö
Yhdistys jatkaa vuoden 2024 aikana toiminnallista yhteistyötä Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n, Talotekniikkaliitto ry:n ja Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n sekä toimialaan liittyvien muiden kotimaisten työnantaja- ja elinkeinopoliittisten järjestöjen kanssa.
STTA osallistuu NEPU:n puitteissa tapahtuvaan alan pohjoismaisten elinkeino- ja työmarkkinapoliittisten järjestöjen yhteistyöhön muun muassa osallistumalla NEPUn vuosittaiseen kokoukseen, joka vuonna 2024 pidetään Färsaarilla.
Järjestöllisen yhteistyön edistämiseksi yhdistys voi tarvittaessa päättää liittymisestä Elinkeinoelämän keskusliitto EK ry:n ja sen jonkin jäsenjärjestön ja/tai Talotekniikkaliitto ry:n jäseneksi.